Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Αττικής

Standard

Τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Αττικής ήταν πολύ ζεστά το κρύο μεσημέρι της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου. Σε τίποτα δε θύμιζαν τα παγωμένα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να ζεσταθούν και ταυτόχρονα να συγκεντρωθούν στο μάθημά τους.
Η υποδοχή όμως των αιτημάτων των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και του κλιμακίου της Δ.Ο.Ε. που επισκεφθήκαμε τον κύριο περιφερειακό διευθυντή ήταν σαν τα σχολικά κτίρια. Παγωμένη.
Μέσα σ’ ένα σωρό αριθμών, νόμων κι ευθυνών χάθηκε η ουσία των αιτημάτων. Τα παιδιά που λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα καλούνται κι αυτά να «προσαρμοστούν» στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Να ξεχάσουν τα δεδομένα που είχαν μέχρι σήμερα και να συνωστισθούν με άλλους συμμαθητές και δάσκαλο σε νέα συγχωνευμένα τμήματα. Αυτό επιβάλλει η λογιστική αντίληψη της εκπαίδευσης, οι μηδενικοί διορισμοί, οι πιστώσεις που δε δίνονται για να προσληφθούν αναπληρωτές.
Τι κι αν οι νόμοι που πολύ πρόσφατα, επί συγχωνεύσεων, ψηφίστηκαν (βλέπε 3848) ορίζουν ότι οι κάθε είδους «ανακατατάξεις» γίνονται στην έναρξη του σχολικού έτους κι όχι μεσοχρονίς. Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί άρα κάθε συγχώνευση δικαιολογείται. Αυτό μας ξεκαθάρισε με χειρουργική ψυχραιμία ο κύριος περιφερειακός διευθυντής όταν του τονίσαμε ότι απαιτούμε την ανάκληση των αποφάσεων που συγχωνεύουν τμήματα σε σχολεία της Γ΄Αθήνας, όπου φοιτούν πολλοί μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο ίδιος εκπρόσωπος της πολιτείας που στην έναρξη του σχολικού έτους ήθελε να κάνει τραπουλόχαρτα 54 εκπαιδευτικούς στην Α’ Αθήνας μετακινώντας τους όπου τύχει και τώρα όταν του ζητούνται δάσκαλοι για τις τάξεις που δεν έχουν, απλά δεν αναγνωρίζει ανάγκες. Κάνει την ίδια δουλειά που θα έκανε μια μηχανή. Μετράει κεφάλια και διαιρεί. Και φυσικά δεν ακούει τις φωνές της απόγνωσης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Δε βλέπει τη σαφέστατη παραβίαση νόμων και δικαιωμάτων.
Κατά τ’ άλλα όλοι είμαστε σύμφωνοι ότι η παιδαγωγική θεώρηση είναι η πλέον σημαντική, ότι τα παιδιά είναι πάνω απ’ όλα. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s